Márkomeannu - 25. - 27. juli

markom_320x213Márkomeannu er en samisk festival som arrangeres i markebygdene i Nordre Nordland og Sør-Troms på norsk side av Sápmi i slutten av juli måned hvert år. I år arrangeres festivalen i dagene torsdag 25. til lørdag 27. juli.
0 Up

 - Oversatt til norsk betyr Márkomeannu “spetakkel i marka” og spetakkel skal det bli, sier Ellen Berit Dalbakk som er produsent for festivalen, - artister, kunstnere og kulturutøvere fra hele Sápmi kommer til å sette farge på markebygdene i disse dagene.  

- På musikksiden presenterer festivalen også i år en rekke artister fordelt på fredag og lørdag, sier Ellen, - to av de aller største artistene i Sápmi kommer til årets Márkomeannu – Mari Boine og Niko ValkeapÄÄ.

Fredag 26. juli entrer Niko ValkeapÄÄ scenen på Márkomeannu. Niko er et kjent navn for de fleste musikkinteresserte og kommer opprinnelig fra finsk side av Sápmi. Nå er han bosatt i Kautokeino på norsk side. Det er det fengende elektropopkonseptet Niko har med seg til årets Márkomeannu. Selv kaller bandet musikken for "arktisk kunstrock".

Lørdag 27. juli entrer Mari Boine scenen på Márkomeannu. Da er det 28 år siden alt startet. I 1985 ga Mari, som kommer fra Gámehisnjárga utenfor Karasjok, ut sin første plate, ”Jaskatvuođa maŋŋa” (Etter stillheten). Det er tredje gang Mari Boine spiller på Márkomeannu.

Popjoikbandet Sančuari er avslutningsband på scenen under sommerens Márkomeannu. Det betyr én ting: Samefest lørdag kveld!

Festivalprogrammet for øvrig består av kunst, seminarer, litteraturprogram, marked, bestillingsverk, kulturskog, idrett og vandringer. Fra grillen på festivalområdet serveres det tradisjonell samisk mat.

I tillegg presenterer Márkomeannu et eget program for barn, Mánáidmeannu, og et eget program for unge, Nuoraidmeannu. Disse programmene består av verksteder, ungdomslavvo, konserter og forestillinger.

Márkomeannu skal gi et positivt bidrag til de markasamiske bygdene – og til hele Sápmi. Festivalen skal bidra til at oppvoksende generasjoner får et positivt forhold til det samiske og legge til rette for at den samiske kulturen skal kunne utvikle seg i en moderne tid.

Márkomeannu har etablert et samarbeid med Tjeldsundbrua Kro og Hotell som ligger 17 km fra festivalområdet, om overnatting og bespisning.

Festivalområdet ligger på Gállogieddi i bygda Myrnes i Evenes kommune, 26 mil fra Tromsø, 22 mil fra Kiruna, 8 mil fra Narvik og 4,5 mil fra Harstad. De siste årene har Márkomeannu etablert seg på et stabilt nivå, og i 2012 hadde festivalen et besøkstall på 2000.

Det fullstendige programmet vil finnes på Márkomeannus hjemmeside www.markomeannu.no.

Værmelding for regionen:

Evenskjer

Evenskjer
Søndag
Søndag Skyet
-1°
Skyet
Lett bris
Mandag
Mandag Skyet
Skyet
Flau vind

Sjøvegan

Sjøvegan
Søndag
Søndag Skyet
-4°
Skyet
Svak vind
Mandag
Mandag Skyet
-1°
Skyet
Stille

Tennevoll

Tennevoll
Søndag
Søndag Skyet
-2°
Skyet
Flau vind
Mandag
Mandag Lett snø
Lett snø
Flau vind

Årstein

Årstein
Søndag
Søndag Skyet
-1°
Skyet
Laber bris
Mandag
Mandag Skyet
Skyet
Flau vind